Moody's potvrdila Španielsku rating na úrovni Baa3

17.10.2012 Celý región

New York 17. októbra (TASR) - Medzinárodná agentúra Moody's potvrdila Španielsku rating v investičnom pásme na úrovni Baa3, ale s negatívnym výhľadom.

Agentúra svoje rozhodnutie odôvodnila znížením rizika, že Španielsko stratí prístup na finančné trhy po tom, ako Európska centrálna banka (ECB) oznámila, že bude nakupovať dlhopisy štátov eurozóny, ak o to požiadajú.

Agentúra Standard & Poor's pritom Španielsku minulý týždeň zhoršila rating o dva stupne na úroveň BBB-, čo je len jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom. Tretia zo skupiny renomovaných agentúr Fitch pridelila štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny o stupeň lepšie hodnotenie BBB, ale tiež s negatívnym výhľadom.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na zdroje z Európskej únie, je Španielsko pripravené požiadať eurozónu o pomoc. A s najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o pohotovostnú úverovú linku vo výške 50 miliárd eur na nákup španielskych dlhopisov ECB.

Moody's verí, že vďaka kombinácii finančnej pomoci a vládnych úsporných opatrení si Španielsko udrží prístup na dlhopisové trhy.
 

Vyberte región

mark